Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Owoce zawierają antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C i witamina E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie podczas palenia papierosów, stresu), stanów zapalnych oraz narażenia na zanieczyszczenia środowiskowe. Owoce to również źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Świeże owoce, soki owocowe oraz owoce suszone powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.
Owoce i warzywa znajdują się na pierwszym poziomie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Powinny one stanowić podstawowy składnik diety (przynajmniej 400 g/na dobę w co najmniej 5 porcjach) – zgodnie z proporcją ¾ warzywa i ¼ owoce.
W Polsce spożycie owoców w ostatnich latach wzrosło. W 2010 r. przeciętny Polak w gospodarstwie domowym na 1 mieszkańca przypadało około 3,43 kg owoców na miesiąc, w 2017 r. ta liczba wzrosła do 3,64 kg na mieszkańca. Ulubionym owocem Polaków zostały truskawka i jabłko. Na kolejnych miejscach znajdowały się maliny, czereśnie, śliwki, gruszki, banany i borówki.
Wpływ spożywania owoców na zdrowie człowieka:
- przy stosunkowo niewielkiej liczbie kilokalorii, dostarczają sporo witamin i składników mineralnych – czyli ma wysoką gęstość odżywczą,
- zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym zawału i udaru,
- zmniejszają ryzyko wielu nowotworów,
- pomagają w kontroli masy ciała i leczeniu otyłości,
- mają korzystny wpływ na kontrolę ciśnienia tętniczego (jako element diety DASH czy wegetariańskiej),
- wpływają na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2,
- są ważnym elementem profilaktyki wielu chorób oczu.
Najsmaczniejsze owoce to te nasze, rosnące w naszych sadach, nie pryskane, być może nie tak śliczne jak te sklepowe ale z pewnością zawierające dużo więcej witamin i po prostu zdrowe. Sięgajmy po nie jak najczęściej, zwłaszcza teraz gdy jest na nie sezon i wystarczy zerwać je z krzaczka czy drzewa.
Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego już drugi rok realizuje projekt "Owoce Pamięci". Projekt ten rozpoczęty w roku 2020 obejmuje szereg działań mających na celu zachowanie istniejących i nasadzanie nowych sadów tradycyjnych odmian drzew owocowych na terenie województwa łódzkiego. Dzięki niemu powstało ponad 20 nowych sadów dawnych odmian. Inicjatywa ZPKWŁ cieszyła się dużym zainteresowaniem i dlatego projekt przedłużono na rok 2021.
Smacznego jabłka :)
Opr. DWB
Fot.1 domena publ.
Fot.2,3,4 D.Bień